Schemer mee – Nacht van de nacht – Zaterdag 28 oktober 2023

Schemer mee

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door die overdaad aan verlichting komen we steeds verder van de natuur af te staan. Zet bij het invallen van de donkerte je licht eens uit en je tv scherm, je laptop. Ervaar het invallen van de schemering weer eens bewust. Stop de 24 uurs economie eens voor een uurtje. Nacht van de Nacht ambassadeur Marjolijn van Heemstra schreef er een mooi artikel over in de Volkskrant.

Om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zullen we afscheid moeten nemen van onze fixatie op economische groei. Streven naar meer en beter kunnen we afleren door te vertragen en dagelijks even stil te zitten, tijdens de schemering bijvoorbeeld, bepleit theatermaker Marjolijn van Heemstra.

Kijken hoe de schemering invalt kan in deze tijd een daad van verzet zijn. Tegen het absurde idee dat elke seconde nuttig moet worden besteed, tegen denken in zwart-wit en tegen de groeiverslaving die onze levens beheerst. Een klein uur niets produceren of consumeren, geen hartjes of reacties delen. Simpelweg zitten en zien hoe de duisternis opkomt, hoe grenzen vervagen, de dag verwatert.

Schemeren wordt het ook wel genoemd. Een term die stamt uit een tijd dat mensen het licht liefst zo lang mogelijk uitlieten en aan het begin van de avond – soms bij de gloed van een schemerlamp – het donker afwachtten. Het was een manier om energie te besparen maar ook, vooral, een gezamenlijke afsluiting van de dag. Een piepklein overgangsritueel waarin werk werd losgelaten en rust begon.

Doe ook mee op zaterdag 28 oktober 2023!

Klik hier voor meer informatie en de website van Nacht van de nacht.